Saturday 11 February 2012

~ Večera za dvoje~

Verujem da je jedan od najlepših načina izraziti ljubav i privrženost prema nekome upravo kuvanje lepog i ukusnog jela. Ono ne mora biti komplikovano niti gourmet, već nešto jednostavno, toplo i spremljeno sa srcem i optimizmom. Evo dva recepata koji smatram da su veoma laki, koje može čak osoba sa malo kulinarskog iskustva uspešno savladati. Prilika je ovih dana da pokušate i date sve od sebe. Pa, čak i ako ne uspe uvek možete naručiti picu.

~ Piletina cordon bleu za dvoje~


Potrebno je:

2 polovine od pilećih grudi bez koske i kožice, oko 250 g
1\4 kašičice mlevenog bibera
1\8 kašičice soli
3 kašike rendanog mekog kačkavalja (gruyere, švajcarski ili neki drugi po vašem ukusu)
1 kašika krem-sira (namaz)
2 kašike prezli za pohovanje
1\2 šolje brašna
1 jaje
2 kašike mleka
1 1\2 kašičice sušenog peršuna
malo ulja
2 kašike seckane šunke
Postupak:
  • Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  • Posolite piletinu sa 1/8 kašičice bibera i soli. Pomešajte kačkavalj i krem sir u posebnoj činiji. Ostatak soli pomešajte sa prezlama, peršunom i 1 kašikom ulja u drugoj posudi.
  • Pomešajte jaje sa mlekom.
  • Zagrejte tiganj sa uljem.
  • Uvaljajte piletinu prvo u brašno u koje ste dodali vrlo malo soli.
  • Umačite meso u mešavinu jaja i mleka, a zatim ga uvaljajte u prezle.
  • Pržiti na malo zagrejanog ulja dok ne dobije finu, smeđu boju, oko 2 minuta po strani.
  • Stavite prženu piletinu u vatrostalni sud ili manji pleh, premažite je mešavinom kačkavalja i krem sira, rasporedite seckanu šunkicu i pospite ostatkom prezli.
  • Peći na 200 stepeni oko 7 minuta.
  • Služiti sa povrćem kuvanim na pari ili salatom po želji.
  • Duplirajte sastojke ako vam se količina čini mala.

~ Kremasta testenina sa belim lukom, rakčićima i povrćem~


Potrebno je:

100 g špageti testenine
200 g nekuvanih rakčića (možete upotrebiti i zamrznute, ima ih u svakom bolje snabdevenom mega-marketu)
oko 120 g očišćenog, nekuvanog spanaća ili brokolija
pola seckane crvene paprike
pola šolje zamrznutog graška
2 mala čena belog luka
1\2 plus 1\8 kašičice soli
3\4 šolje kisele pavlake
2 kašike seckanog svežeg peršuna
1 1\2 kašičice limunovog soka
maslinovo ulje
biber

Postupak:
  • Kuvajte špagete 2 minuta manje od vremena koje piše na pakovanju. Dodajte seckani brokoli, papriku, grašak i rakčiće i kuvati zajedno sa špagetima preostala 2 do 4 minuta sve dok se testenina i rakčići ne skuvaju i postanu meki. Dobro ocediti.
  • Izgnječite beli luk i so u velikoj posudi, dodajte kiselu pavlaku, peršun, sok od limuna, malo maslinovog ulja i biber. Dobro promešajte. Dodajte vruće kuvane špagete, sve dobro promešajte i služite toplo.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails