Tuesday 4 June 2013

Naša omiljena pasta

Pasta tj. testenina se često jede u našem domu, u svim oblicama, sa svakakvim sosevima. To je nešto što deca nikada ne odbijaju i čemu se uvek raduju. Pored bolonjeze sosa i klasičnog sosa od svežeg paradajza i bosiljka, moja deca su luda za testeninom sa sosom od plavog patlidžana. Svi koji su ga probali tražili su mi recept, a verujte mi, nema jednostavnijeg i bržeg jela, što je veoma dobrodošlo kada krenu vrućine. Sos je veoma "zahvalan": ako napravim puno, sledećeg jutra mu dodam jaja za doručak ili ga stavim na gotovo testo za picu i eto lepog obroka.

Testenina sa paradajzom, plavim patlidžanom i bosiljkom

Za 4 osobe:
pola kilograma plavog patlidžana
ekstra devičansko maslinovo ulje
2 čena belog luka iseckanog na sitno
1 crni luk, sitno iseckan
pola kilograma oljuštenog i seckanog svežeg paradajza
1 supena kašika balsamiko sirćeta
so, biber
po izboru:1-2 seckane čili papričice ili bilo koje druge vrste ljute papričice
6 do 8 lista svežeg bosiljka
4 kašike slatke pavlake
jedno pakovanje rigatoni ili penne paste
pola šolje rendanog parmezana (umesto njega ja često koristim fetu sir u tom slučaju umesto bosiljka koristim puno seckanog svežeg peršuna)

Odstranice vrhove plavog patlidžana i isecite ga na kockice. Ukoliko postoji bojazan da je patlidžan gorak, posolite ga, stavite u cediljku da odstoji oko pola sata. Nakon isteklog vremena isprite ga vodom i tako ćete ukloniti gorčinu. 
U šerpi zagrejte maslinovo ulje (4 do 5 supenih kašika), dodajte plavi patlidžan i dinstajte ga mešajući, oko 8 minuta na osrednjoj vatri dok ne omekša. Dodajte luk i beli luk. Čim malo dobiju boju, dodajte paradajz i sirće balsamiko. Posolite i pobiberite. Ukoliko volite ljuto dodajte seckanu papričicu. Kuvajte oko 15 minuta na tihoj vatri. Dodajte slatku pavlaku i kuvajte još malo dok se ne skuva testenina. U međuvremenu skuvajte testeninu, ali zadržite malo vode u kojoj se ona kuvala i ocedite je. Vratite testeninu u šerpu, dodajte malo vode i kašiku maslinovog ulja, prodrmajte šerpu ili nežno promešajte. Dodajte sos od plavog paradajza, posolite i pobiberite.
Neposredno pre služenja dodajte bosiljak (ili peršun ukoliko koristite fetu sir) i narendani parmezan.

Prijatno!!!!!

(fotka nije moja već sa sajta Telegraph)

3 comments:

  1. Zvuci odlicno, jedva cekam da se pojavi omiljeni plavi na pijaci (valjda kasni zbog ovih kisa), pa cu da napravim.:)) pozzz

    ReplyDelete
  2. Javljam uskoro kako je ispalo,dolaze mi gosti u subotu, a tvoji recepti su mi uvek "kec u rukavu". Nego, šta misliš da dodam malo dimljene pečenice ili suvog vrata?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Srećo, dodaj šta god želiš! To je samo "kostur recept", varijacije su mnogobrojne!

      Delete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails